Nutritia

CEREALE FĂRĂ GLUTEN
1. Amarant (Știr)
2. Amidon de tapioca
3. Făină de cânepă
4. Hrișcă
5. In
6. Mei
7. Orez (brun, sălbatic, roz, negru, integral)
8. Ovăz (asigurați-vă că este etichetat fără gluten)
9. Porumb
10. Quinoa (roșie, albă, maro)
11. Sorg (cereala în Africa)
12. Teff (mei etiopian)
SEMINȚE FĂRĂ GLUTEN:
- Chia
- Cânepă
- Dovleac
- Floarea-soarelui
- In
- Mac
- Pin
- Psyllium
- Susan
LEGUMINOASE FĂRĂ GLUTEN
1. Bob
2. Edamame (boabe de soia verde)
3. Fasole adzuki
4. Fasole albă
5. Fasole kidney
6. Fasole lobia (fasole cu ochi negri)
7. Fasole mung
8. Fasole neagră
9. Fasole pinto
10. Fasole roșie
11. Fasole verde
12. Linte (verde, roșie, neagră)
13. Mazăre
14. Năut
15. Soia
NUCI FĂRĂ GLUTEN:
- Alune de pădure
- Caju
- Fistic
- Migdale
- Nuci braziliene
- Nuci pecan
- Nuci romanesti
- Nuci de macadamia
- Nuci de pin
CEREALE CU GLUTEN
1. Grâu comun (Triticum aestivum)
2. Grâu dur (utilizat în paste)
3. Einkorn (grâu primordial)
4. Emmer (farro)
5. Grâu khorasan (Kamut)
6. Grau Spelta
7. Orz integral
8. Secară
9. Triticale (un hibrid între grâu și secară)
10. Malț (din orz germinat)
11. Grâu bulgur (grâu spart și prefiert)
12. Graham (un tip de făină integrală de grâu)
13. Semolina (grâu dur măcinat, folosit în paste și couscous)

LEGUME-ZARZAVATURI

LEGUME BULBOASE
1. Arpagic
2. Căpățână de ceapă
3. Ceapă roșie
4. Ceapă verde
5. Fenicul
6. Praz
7. Usturoi

LEGUME SOLANO-FRUCTOASE
1. Ardei gras
2. Ardei iute
3. Ardei kapia
4. Ardei roșu
5. Ardei verde
6. Vinete
7. Roșii
8. Tomate cherry
9. Tomatillo

LEGUME RĂDĂCINOASE
1. Cartof dulce
2. Curcumă
3. Ghimbir
4. Gulie
5. Hrean
6. Morcov
7. Napi
8. Păstârnac
9. Pătrunjel rădăcină
10. Ridiche
11. Sfeclă roșie
12. Țelină rădăcină
13. Topinambur

LEGUME BOSTĂNOASE
1. Castravete
2. Dovleac
3. Dovlecel
4. Pepene galben
5. Pepene verde
6. Spaghetti squash (dovleac spaghetti)
7. Zucchini (specific Italiei)
LEGUME PĂSTĂIOASE
1. Bob
2. Edamame (boabe de soia verde)
3. Fasole
4. Fasole adzuki
5. Fasole albă
6. Fasole kidney
7. Fasole lobia (fasole cu ochi negri)
8. Fasole mung
9. Fasole neagră
10. Fasole pinto
11. Fasole roșie
12. Fasole verde
13. Linte (inclusiv linte verde, roșie, neagră)
14. Mazăre
15. Năut
16. Soia


TUBERCULIFERE
1. Cartof alb
2. Cartof roșu
3. Cartof dulce
4. Napi (rotunzi, netezi și au un gust mai picant)
5. Topinambur (tubercul noduros, cu gust dulce )
6. Yam (cartoful chinezesc )
GERMENI si VLASTARI

GERMENI
1. Grâu
2. Linte
3. Năut
4. Hrișcă
5. Mazăre
6. Fasole mung
7. Năut
8. Quinoa
9. Soia
VLASTARI
1. Ceapă
2. Usturoi
3. Praz
4. Varză roșie
5. Lucernă
6. Floarea-soarelui
7. Trifoi
8. Ridiche
9. Broccoli
10. Kale
LEGUME CRUCIFERE
1. Broccoli
2. Conopidă albă
3. Varză Kale (varză creață)
4. Mizuna (verdeață de muștar japonez)
5. Rucola
6. Varză albă
7. Varză chinezească (Bok choy)
8. Varză de Bruxelles
9. Varză roșie
10. Varză Collard greens

FRUNZE VERZI PENTRU SALATE

FRUNZE FOLOSITE CEL MAI DES ÎN ROMÂNIA
- Andive
- Apio (țelina)
- Busuioc
- Cimbru
- Coriandru
- Creson
- Frunze de păpădie
- Frunze de ridiche
- Frunze de sfeclă
- Gulie (frunze)
- Lăptucă
- Leurda
- Lobodă ( sălbatică verde, roșie)
- Macriș
- Mărar
- Mentă
- Pătrunjel (frunze)
- Rucola
- Salată creață
- Salată de căpățână
- Salată verde
- Spanac
- Ștevie
FRUNZE GĂSITE MAI FRECVENT ÎN STRĂINĂTATE
- Endivie
- Kale (varză creață)
- Mizuna (verdeață de muștar japonez)
- Salată Butterhead (Boston, Bibb)
- Salată de miel (lamb’s lettuce)
- Salată de muștar
- Salată de nap
- Salată Frisée
- Salată Iceberg
- Salată Lollo Rosso
- Salată Radicchio
- Salată Romaine
- Salată roșie creață
- Tatsoi
- Valeriană (mâche)
FRUNZE VERZI PENTRU SUCURI SAU SHAKE-URI

- Apio (țelina)
- Coriandru
- Creson
- Frunze de gulie
- Frunze de nap
- Frunze de păpădie
- Frunze de ridiche
- Kale (varză creață)
- Leurda
- Lobodă sălbatică verde, roșie
- Macriș
- Păpădie (frunze)
- Pătrunjel (frunze)
- Rucola
- Salată creață
- Salată roșie creață
- Salată verde
- Urzică
- Frunze de sfeclă
- Lăptucă
- Menta
- Spanac
- Valeriană (mâche)
LAPTELE VEGETAL

- Nuci românești
- Nucă de cocos
- Semințe de chia
- Semințe de cânepă
- Semințe de dovleac
- Semințe de floarea-soarelui
- Semințe de in
- Semințe de mac
- Semințe de pin
- Semințe de susan
- Alune de pădure
- Arahide
- Caju
- Castane
- Fistic
- Migdale
- Nuci braziliene
- Nuci de cola
- Nuci macadamia
- Nuci pecan
TIPURI DE PULBERI ALIMENTARE

PULBERI ANTIINFLAMATOARE
- Turmeric
- Ashwagandha
- Reishi (ciuperca reishi)
- Moringa
PULBERI PENTRU IMUNITATE
- Spirulină conservată cu cătină
- Chlorella
- Noni
- Aronia
- Acai
- Schisandra
- Astragalus
- Baobab
- Camu Camu
- Amalaki (Amla)
- Holy Basil (Tulsi)
- Goji berry
PULBERI CU VITAMINA C ↑ crescută
- Acerola
- Camu Camu
- Baobab
- Amalaki (Amla)
PULBERI PENTRU SHAKE-URI
- Matcha
- Spirulina
- Chlorella
- Moringa
- Acai
- Maca
- Cacao crudă raw
- Beetroot (sfeclă roșie)
- Wheatgrass (iarbă de grâu)
- Barley grass (iarbă de orz)
- Baobab
- Lucuma
- Blueberry (afine)
- Goji berry
ALGE VERZI-ALBASTRE
- Hiziki
- Arame
- Wakame
- Dulse
- Spirulină
- Chlorella
ALTE PULBERI BENEFICE
- Aloe-vera
- Anghinare
- Pelin
NUCI ȘI SEMINȚE
FRUCTE OLEAGINOASE
- Alune de pădure
- Arahide
- Caju
- Castane
- Fistic
- Migdale
- Nuci braziliene
- Nuci de cola
- Nuci macadamia
- Nuci pecan
- Nuci românești
- Nucă de cocos
SEMINȚE
- Semințe de dovleac
- Semințe de floarea-soarelui
- Semințe de chia
- Semințe de cânepă
- Semințe de susan alb
- Semințe de susan negru
- Semințe de mac
- Semințe de in
- Semințe de pin

FRUCTE USCATE

FRUCTE USCATE COMUNE
(cele mai des întâlnite):
-
- Stafide (struguri uscați)
- Prune
- Smochine
- Curmale
- Merișoare
- Caise
- Banane (chipsuri de banane)
- Mango
FRUCTE USCATE MAI PUȚIN COMUNE:
- Aronia
- Goji
- Pere
- Ananas
- Afine
- Fistic (nu este neapărat un fruct, dar este inclus uneori în amestecurile de fructe uscate)
FRUCTE CRUDE
FRUCTE DE CULTURĂ
- Agrise
- Caise
- Căpșuni
- Cireșe
- Cocordușe
- Dud
- Mere
- Nectarine
- Pepene galben
- Pepene roșu
- Pere
- Piersici
- Prune
- Struguri
- Vișine


FRUCTE EXOTICE
- Ananas
- Avocado
- Banane
- Clementine
- Grepfrut
- Kiwi
- Lămâie
- Mango
- Mandarine
- Papaya
- Pomelo
- Portocale
- Rodie
FRUCTE SPONTANE
1. Afine
2. Cătina
3. Coacăze negre
4. Fragi
5. Măceșe
6. Merișoare
7. Mure
8. Porumbele
9. Scoruş
10. Zmeură

LEGUME ȘI FRUCTE PE CATEGORII DE ANOTIMPURI
FRUCTE PE TIMP DE IARNĂ (Decembrie – Februarie)
1. Portocale
2. Mandarine
3. Grapefruit
4. Kiwi
5. Lămâi
6. Mere
7. Pere
8. Kaki (sfârșitul toamnei și începutul iernii)

LEGUME PE SEZONUL DE IARNĂ
1. Cartofi
2. Ceapă
3. Cicoare
4. Gulie
5. Hrean
6. Kale
7. Morcovi
8. Napi
9. Praz
10. Ridiche neagră
11. Rădăcină de pătrunjel
12. Sfeclă roșie
13. Spanac
14. Țelină rădăcină
15. Topinambur
16. Usturoi
17. Varză
18. Varză de Bruxelles

LEGUMELE PE TIMP DE PRIMĂVARĂ
1. Anghinare
2. Asparagus (sparanghel)
3. Ceapă verde
4. Leurda
5. Lobodă
6. Morcovi noi
7. Năsturel
8. Pătrunjel (frunze)
9. Pătrunjel rădăcină
10. Ridichi
11. Salată verde
12. Spanac
13. Ștevie
14. Urzici
15. Usturoi verde
16. Valeriană (mâche)

FRUCTE PE TIMP DE PRIMĂVARA (Martie – Mai)
- Căpșuni
- Zmeură
- Cireșe
- Caise
- Piersici
- Rubarbă
- Kiwi
- Mere (ultimele din sezonul anterior)
- Pere (ultimele din sezonul anterior)
- Lămâi

FRUCTE PE TIMP DE VARA (IUNIE – AUGUST)
1. Afine
2. Mure
3. Coacăze
4. Căpșuni
5. Zmeură
6. Cireșe
7. Caise
8. Piersici
9. Prune
10. Pepeni verzi
11. Pepeni galbeni
12. Struguri (sfârșitul verii)
13. Smochine (sfârșitul verii)
14. Nectarine
15. Pere (începând din august)

LEGUME PE TIMP DE VARA
1. Ardei gras
2. Castraveți
3. Dovlecei
4. Fasole verde
5. Mazăre
6. Morcovi
7. Păstăi (fasole verde)
8. Porumb dulce
9. Roșii
10. Salată verde
11. Spanac
12. Vinete
13. Zucchini

FRUCTE PE TIMP DE TOAMNA (Septembrie – Noiembrie)
1. Mere
2. Pere
3. Struguri
4. Rodiile (octombrie – noiembrie)
5. Kiwi
6. Mandarine (începând din noiembrie)
7. Portocale (începând din noiembrie)
8. Grapefruit (începând din noiembrie)
9. Kaki (toamna târzie)

LEGUME PE TIMP DE TOAMNA
1. Broccoli
2. Cartofi
3. Conopidă
4. Dovleac
5. Gulie
6. Kale
7. Morcovi
8. Napi
9. Păstârnac
10. Praz
11. Sfeclă roșie
12. Spanac
13. Țelină rădăcină
14. Varză
15. Varză de Bruxelles
16. Varză roșie
17. Vinete

PRODUSELE STUPULUI

DIFERITE TIPURI DE MIERE
1. Mană
2. Polifloră
3. Salcâm
4. Tei
5. Floarea soarelui
6. Rapiţă
7. Zmeura
8. Păducel
9. Păpădie
10. Mentă
11. Sulfină
12. Albăstrele ciulin
13. Coriandru
14. Hrişca
15. Castan
16. Iarbă neagră
ALTE PRODUSE ALE STUPULUI
1. Păstura
2. Lăptişor de matcă
3. Larvă de matcă
4. Larvă de trântor
5. Apilarnil
6. Fagure de miere
7. Ceară
8. Căpăcele
9. Propolis crud
10. Tinctură de propolis
11. Propolis Extract-Moale 70% alcool
12. Propolis Esența – solutie apoasa

Diferite tipuri de POLEN CRUD
(care se păstrează la congelator imediat dupa recoltare)
1. Trandafir sălbatic
2. Polifloră
3. Salcâm
4. Salcie
5. Castan
6. Rapiţă
7. Păpădie – ficat
8. Păducel
9. Prun
10. Măr
11. Coacăze negre
12. Iarbă neagră
13. Cimbru
14. Tei
15. Flori de munte
CELE MAI COMUNE CIUPERCI COMESTIBILE
1. Ciuperca albă (champignon)
2. Ciuperci cremini
3. Ciuperci portobello
4. Ciuperci shiitake
5. Ciuperci maitake
6. Ciuperci enoki
7. Ciuperci pleurotus (bureți de fag)
8. Ciuperci gălbiori (chanterelle)
9. Ciuperci ghebe
10. Ciuperci zbârciogi (morel)
11. Ciuperci hribi (porcini)
12. Ciuperci reishi (ganoderma)
13. Ciuperci coamă de leu (lion’s mane)
14. Ciuperci trompeta neagră (black trumpet)
15. Ciuperci coada curcanului (turkey tail)
16. Ciuperci shimeji (beech)

ULEI VEGETAL

Uleiuri uzuale
- Ulei de avocado
- Ulei de cocos
- Ulei de dovleac
- Ulei de in
- Ulei de măsline
- Ulei de nuci
- Ulei de rapiță
- Ulei de semințe de floarea-soarelui
- Ulei de semințe de susan
- Ulei de semințe de cânepă
Uleiuri interne rare
- Ulei de arahide
- Ulei de armurariu (silimarina)
- Ulei de cacao
- Ulei de mac
- Ulei de macadamia
- Ulei de migdale
- Ulei de ricin
- Ulei de rodie
- Ulei de semințe de chia
- Ulei de semințe de struguri
- Ulei de porumb
- Ulei de soia
CONDIMENTE

Condimente pentru preparate sărate
- Boia de ardei
- Busuioc
- Ceapa
- Chimen
- Cimbru
- Curcuma
- Curry
- Dafin (frunze de dafin)
- Ghimbir
- Hrean
- Ienibahar
- Ienupăr
- Leuștean
- Măghiran
- Mentă
- Muștar
- Oregano
- Pătrunjel (frunze)
- Piper negru
- Rozmarin
- Sare
- Sofran
- Tarhon
- Usturoi
Condimente pentru preparate dulci
- Cardamom
- Cuisoare
- Ghimbir
- Nucșoară
- Scorțișoară
- Vanilie
Condimente antiinflamatoare:
- Curcuma
- Piperul negru
- Ghimbir
- Rozmarin
- Sofran
Condimente pentru balonare
- Anason
- Chimion
- Coriandru
- Fenicul
- Schinduf
- Cardamom
- Ghimbir
- Menta
- Turmeric (Curcuma)
Valorile detaliate privind compoziția nutrițională a mii de alimente sunt preluate din Baza de Date Națională pentru Nutrienți a Departamentului Agriculturii al Statelor Unite (USDA). Institutul specific care gestionează această bază de date este Serviciul de Cercetare Agricolă (Agricultural Research Service – ARS) al USDA. Această resursă este actualizată periodic pentru a reflecta cele mai noi cercetări și modificări în compoziția alimentelor. Versiuni recente, precum SR28 sau versiunile ulterioare, publicate în ultimul deceniu, aduc actualizări ale datelor nutritive pe baza ultimelor descoperiri științifice și tehnologice.
SURSA CEA MAI MARE DE VITAMINA C

FRUCTE:
- Camu Camu – Aproximativ 2000–3000 mg per 100 g.
- Acerola (cireșe barbados) – Aproximativ 1677 mg per 100 g.
- Aronia – Aproximativ 1600 mg de vitamina C per 100 g.
- Măceșe – Aproximativ 1250 mg per 100 g.
- Amalaki (coacăze indiene) – Aproximativ 400–600 mg per 100 g.
- Cătină – Aproximativ 450 mg per 100 g.
- Baobab – Aproximativ 250–500 mg per 100 g.
- Fructe Goji – Aproximativ 200 mg per 100 g.
- Coacăze negre – Aproximativ 181 mg per 100 g.
- Aronia – Aproximativ 150 mg per 100 g.
- Kiwi – Aproximativ 92 mg per 100 g.
- Papaya – Aproximativ 62 mg per 100 g.
- Căpșuni – Aproximativ 59 mg per 100 g.
- Portocale – Aproximativ 53 mg per 100 g.
- Lămâi – Aproximativ 53 mg per 100 g.
- Grepfrut – Aproximativ 38 mg per 100 g.
- Lychee – Aproximativ 71 mg per 100 g.
LEGUME ȘI VERDEȚURI:
- Ardei iute roșu – Aproximativ 242 mg per 100 g.
- Ardei gras galben – Aproximativ 183 mg per 100 g.
- Pătrunjel verde – Aproximativ 133 mg per 100 g.
- Cimbru verde – Aproximativ 160 mg per 100 g.
- Broccoli – Aproximativ 89 mg per 100 g.
- Mazăre verde – Aproximativ 40 mg per 100 g.
- Varza roșie – Aproximativ 57 mg per 100 g.
- Gulia – Aproximativ 62 mg per 100 g.
- Mărar verde – Aproximativ 85 mg per 100 g.
- Conopidă – Aproximativ 48 mg per 100 g.
- Roșiile – Aproximativ 23 mg per 100 g.
SURSA CEA MAI MARE DE Fe

ALIMENTE DE ORIGINE VEGETALĂ:
- Cimbru verde – Aproximativ 17,5 mg de fier per 100 g.
- Semințe de susan – Aproximativ 14,6 mg de fier per 100 g.
- Semințe de muștar – Aproximativ 9,2 mg de fier per 100 g.
- Semințe de dovleac – Aproximativ 8,8 mg de fier per 100 g.
- Mac – Aproximativ 8,0 mg de fier per 100 g.
- Semințe de chia – Aproximativ 7,7mg de fier per 100g
- Caju – Aproximativ 6,7 mg de fier per 100 g.
- Mărar verde – Aproximativ 6,6 mg de fier per 100 g.
- Leguminoase (năut) – Aproximativ 6,2 mg de fier per 100 g.
- Pătrunjel verde – Aproximativ 6,2 mg de fier per 100 g.
- Fasole boabe – Aproximativ 5,1 mg de fier per 100 g.
- Linte – Aproximativ 3,3 mg de fier per 100 g.
- Fistic – Aproximativ 3,9 mg de fier per 100 g.
- Migdale – Aproximativ 3,7 mg de fier per 100 g.
- Nuci – Aproximativ 2,9 mg de fier per 100 g.
- Spanac – Aproximativ 2,7 mg de fier per 100 g.
- Quinoa – Aproximativ 1,5 mg de fier per 100 g.
ALIMENTE DE ORIGINE ANIMALĂ:
- Stridiile – Aproximativ 7 mg de fier per 100 g.
- Ficatul de vită – Aproximativ 6,5 mg de fier per 100 g.
- Carnea roșie (vită) – Aproximativ 2,7 mg de fier per 100 g.
- Carnea de curcan – Aproximativ 1,4 mg de fier per 100 g.
SURSA CEA MAI MARE DE Ca

FRUCTE ȘI LEGUMINOASE:
- Fasole albă – Aproximativ 240 mg de calciu per 100 g.
- Smochine uscate – Aproximativ 162 mg de calciu per 100 g.
- Năut – Aproximativ 105 mg de calciu per 100 g.
- Coacăze negre – Aproximativ 55 mg de calciu per 100 g.
- Măceșe – Aproximativ 169 mg de calciu per 100 g.
- Cătină – Aproximativ 30 mg de calciu per 100 g.
- Fistic – Aproximativ 105 mg de calciu per 100 g.
- Muștar boabe – Aproximativ 266 mg de calciu per 100 g.
ALTE SURSE:
- Tofu fortificat – Aproximativ 350 mg de calciu per 100 g.
- Melasă neagră – Aproximativ 205 mg de calciu per 100 g.
LACTATE:
- Parmezan – Aproximativ 1184 mg de calciu per 100 g.
- Brânză Cheddar – Aproximativ 721 mg de calciu per 100 g.
- Laptele – Aproximativ 125 mg de calciu per 100 g.
- Iaurt natural – Aproximativ 110 mg de calciu per 100 g.
SEMINȚE ȘI NUCI:
- Semințe de susan – Aproximativ 975 mg de calciu per 100 g.
- Tahini (pasta de susan) – Aproximativ 426 mg de calciu per 100 g.
- Migdale – Aproximativ 264 mg de calciu per 100 g.
- Semințe de in – Aproximativ 255 mg de calciu per 100 g.
- Nuci – Aproximativ 89 mg de calciu per 100 g.
- Fistic – Aproximativ 105 mg de calciu per 100 g.
- Alunele – Aproximativ 54 mg de calciu per 100 g.
PEȘTE:
- Sardine cu oase – Aproximativ 382 mg de calciu per 100 g.
LEGUME ȘI VERDEȚURI:
- Cimbru verde – Aproximativ 1890 mg de calciu per 100 g.
- Mărar verde – Aproximativ 208 mg de calciu per 100 g.
- Pătrunjel verde – Aproximativ 138 mg de calciu per 100 g.
- Spanac – Aproximativ 99 mg de calciu per 100 g.
- Usturoi – Aproximativ 181 mg de calciu per 100 g.
- Broccoli – Aproximativ 47 mg de calciu per 100 g.
- Varza Kale – Aproximativ 150 mg de calciu per 100 g.
SURSA CEA MAI MARE DE Mg
Semințe și nuci:
- Semințe de dovleac – Aproximativ 592 mg de magneziu per 100 g.
- Semințe de chia – Aproximativ 335 mg de magneziu per 100 g.
- Semințe de in – Aproximativ 392 mg de magneziu per 100 g.
- Semințe de susan – Aproximativ 351 mg de magneziu per 100 g.
- Caju – Aproximativ 292 mg de magneziu per 100 g.
- Migdale – Aproximativ 270 mg de magneziu per 100 g.
- Nuci de Brazilia – Aproximativ 376 mg de magneziu per 100 g.
- Fistic – Aproximativ 121 mg de magneziu per 100 g.
Leguminoase:
- Soia – Aproximativ 280 mg de magneziu per 100 g.
- Fasole neagră – Aproximativ 171 mg de magneziu per 100 g.
- Năut – Aproximativ 79 mg de magneziu per 100 g.
- Linte – Aproximativ 47 mg de magneziu per 100 g.
Cereale și pseudocereale:
- Quinoa – Aproximativ 197 mg de magneziu per 100 g.
- Hrișcă – Aproximativ 231 mg de magneziu per 100 g.
- Ovăz – Aproximativ 177 mg de magneziu per 100 g.
Legume și verdețuri:
- Spanac – Aproximativ 79 mg de magneziu per 100 g.
- Sfeclă verde – Aproximativ 70 mg de magneziu per 100 g.
- Broccoli – Aproximativ 21 mg de magneziu per 100 g.
Fructe:
- Avocado – Aproximativ 29 mg de magneziu per 100 g.
- Banane – Aproximativ 27 mg de magneziu per 100 g.
- Smochine – Aproximativ 68 mg de magneziu per 100 g.
Alte surse:
- Ciocolată neagră (70-85% cacao) – Aproximativ 228 mg de magneziu per 100 g.
- Tofu – Aproximativ 53 mg de magneziu per 100 g.

Alte alimente menționate:
- Muștar boabe – Aproximativ 370 mg de magneziu per 100 g.
- Cimbru verde – Aproximativ 160 mg de magneziu per 100 g.
- Semințe de floarea-soarelui – Aproximativ 325 mg de magneziu per 100 g.
- Mac – Aproximativ 347 mg de magneziu per 100 g.
- Alune – Aproximativ 163 mg de magneziu per 100 g.
SURSA CEA MAI MARE DE K
Fructe și leguminoase:
- Caise uscate – Aproximativ 1162 mg de potasiu per 100 g.
- Fistic – Aproximativ 1007 mg de potasiu per 100 g.
- Fasole Lima – Aproximativ 950 mg de potasiu per 100 g.
- Prune uscate – Aproximativ 732 mg de potasiu per 100 g.
- Smochine uscate – Aproximativ 680 mg de potasiu per 100 g.
Semințe și nuci:
- Semințe de floarea-soarelui – Aproximativ 850 mg de potasiu per 100 g.
- Semințe de in – Aproximativ 813 mg de potasiu per 100 g.
- Semințe de dovleac – Aproximativ 788 mg de potasiu per 100 g.
- Muștar boabe – Aproximativ 738 mg de potasiu per 100 g.
- Mac – Aproximativ 719 mg de potasiu per 100 g.
- Migdal – Aproximativ 705 mg de potasiu per 100 g.
- Alune – Aproximativ 705 mg de potasiu per 100 g.
- Caju – Aproximativ 660 mg de potasiu per 100 g.
- Semințe de susan – Aproximativ 468 mg de potasiu per 100 g.
- Nuci – Aproximativ 441 mg de potasiu per 100 g.
Leguminoase:
- Quinoa – Aproximativ 563 mg de potasiu per 100 g.
- Fasole albă – Aproximativ 561 mg de potasiu per 100 g.
- Soia – Aproximativ 539 mg de potasiu per 100 g.
- Fasole neagră – Aproximativ 370 mg de potasiu per 100 g.
- Linte – Aproximativ 369 mg de potasiu per 100 g.
- Năut – Aproximativ 291 mg de potasiu per 100 g.

Legume și verdețuri:
- Spanac – Aproximativ 558 mg de potasiu per 100 g.
- Cartofi – Aproximativ 421 mg de potasiu per 100 g.
- Usturoi – Aproximativ 401 mg de potasiu per 100 g.
- Cartofi dulci – Aproximativ 337 mg de potasiu per 100 g.
- Morcovi – Aproximativ 320 mg de potasiu per 100 g.
- Ciuperci – Aproximativ 318 mg de potasiu per 100 g.
- Broccoli – Aproximativ 316 mg de potasiu per 100 g.
- Mazare – Aproximativ 244 mg de potasiu per 100 g.
- Roșii – Aproximativ 237 mg de potasiu per 100 g.
Cereale și pseudocereale:
- Amarant – Aproximativ 508 mg de potasiu per 100 g.
- Hrișcă – Aproximativ 460 mg de potasiu per 100 g.
- Ovăz – Aproximativ 429 mg de potasiu per 100 g.
Pește:
- Halibut – Aproximativ 528 mg de potasiu per 100 g.
- Somon – Aproximativ 490 mg de potasiu per 100 g.
Fructe:
- Avocado – Aproximativ 485 mg de potasiu per 100 g.
- Banane – Aproximativ 358 mg de potasiu per 100 g.
- Papaya – Aproximativ 182 mg de potasiu per 100 g.
- Cantalup – Aproximativ 267 mg de potasiu per 100 g.
- Kiwi – Aproximativ 312 mg de potasiu per 100 g.
- Portocale – Aproximativ 181 mg de potasiu per 100 g.

Lactate:
- Lapte – Aproximativ 150 mg de potasiu per 100 g.
- Iaurt natural – Aproximativ 141 mg de potasiu per 100 g.
PROTEINE ANIMALE si VEGETALE

SURSE DE PROTEINE ANIMALĂ
Carne:
- Piept de pui gătit – Aproximativ 31 g de proteine per 100 g.
- Carne de vită gătită (friptură de vită) – Aproximativ 26 g de proteine per 100 g.
- Curcan gătit – Aproximativ 29 g de proteine per 100 g.
- Porc gătit (cotlet de porc) – Aproximativ 25 g de proteine per 100 g.
Pește și fructe de mare:
- Ton – Aproximativ 29 g de proteine per 100 g.
- Somon – Aproximativ 25 g de proteine per 100 g.
- Cod – Aproximativ 20 g de proteine per 100 g.
- Creveți – Aproximativ 24 g de proteine per 100 g.
Produse lactate:
- Brânză parmezan – Aproximativ 38 g de proteine per 100 g.
- Brânză cheddar – Aproximativ 25 g de proteine per 100 g.
- Iaurt grecesc – Aproximativ 10 g de proteine per 100 g.
- Lapte – Aproximativ 3,4 g de proteine per 100 g.
Ouă:
- Ouă de găină – Aproximativ 13 g de proteine per 100 g.
- Ouă de prepeliță – Aproximativ 13 g de proteine per 100 g.
Alte surse:
- Carne de miel gătită – Aproximativ 25 g de proteine per 100 g.
- Carne de rață gătită – Aproximativ 23 g de proteine per 100 g.

SURSE VEGETALE DE PROTEINE
Leguminoase:
- Soia – Aproximativ 36-40 g de proteine per 100 g.
- Linte – Aproximativ 25 g de proteine per 100 g.
- Fasole (albă, roșie, neagră) – Aproximativ 21 g de proteine per 100 g.
- Năut – Aproximativ 19 g de proteine per 100 g.
- Mazăre boabe – Aproximativ 5-7 g de proteine per 100 g.
Semințe și nuci:
- Semințe de cânepă – Aproximativ 32 g de proteine per 100 g.
- Migdale – Aproximativ 21 g de proteine per 100 g.
- Caju – Aproximativ 18 g de proteine per 100 g.
- Semințe de dovleac – Aproximativ 19 g de proteine per 100 g.
- Semințe de chia – Aproximativ 17 g de proteine per 100 g.
- Nuci – Aproximativ 15 g de proteine per 100 g.
- Semințe de floarea-soarelui – Aproximativ 20 g de proteine per 100 g.
- Semințe de in – Aproximativ 18-20 g de proteine per 100 g.
- Arahide – Aproximativ 25-28 g de proteine per 100 g.
Cereale și pseudocereale:
- Ovăz – Aproximativ 17 g de proteine per 100 g.
- Quinoa – Aproximativ 14 g de proteine per 100 g.
- Amarant – Aproximativ 14 g de proteine per 100 g.
- Hrișcă – Aproximativ 13 g de proteine per 100 g.
Germeni:
- Germenii de linte – Aproximativ 9 g de proteine per 100 g.
- Germenii de quinoa – Aproximativ 12 g de proteine per 100 g.
- Germenii de năut – Aproximativ 19 g de proteine per 100 g.
- Germenii de grâu – Aproximativ 26 g de proteine per 100 g.
Legume:
- Broccoli – Aproximativ 2.8 g de proteine per 100 g.
- Lucerna – Aproximativ 4 g de proteine per 100 g.
- Măsline – Aproximativ 1-2 g de proteine per 100 g.
Alge marine:
- Chlorella – Aproximativ 58 g de proteine per 100 g.
- Spirulina – Aproximativ 60-70 g de proteine per 100 g.
- Drojdia inactivă – Aproximativ 45 g de proteine per 100 g.
- Prolenul crud – Aproximativ 20-25 g proteine per 100 g.
ACIZII GRAȘI SE ÎMPART ÎN DOUĂ CATEGORII
- Acizi grași ESENȚIALI
- Nu pot fi sintetizați în organism, fiind necesar să fie obținuți din alimentație.
- Exemplu: Omega 3 și Omega 6 .
- Rol: Mențin funcționarea celulară, sprijină dezvoltarea creierului, reduc inflamațiile și protejează sănătatea vaselor de sânge.
- Acizi grași NEESENȚIALI
- Organismul îi poate produce din: carbohidrați, proteine sau alte grăsimi alimentare.
- Exemplu: Omega-9 este un acid gras mononesaturat pe care organismul îl poate produce singur, dar poate fi obținut și din alimentație.
- Rol: Contribuie la sănătatea cardiovasculară și funcționarea normală a celulelor.
DIFERENȚA ESENȚIALĂ ÎNTRE CATEGORII:
- Saturați: cresc riscul cardiovascular, sunt solizi la temperatura camerei.
- Nesaturați: au beneficii pentru vascularizația corpului, pentru inimă și creier, sunt lichizi la temperatura camerei, dar trebuie consumați în proporții adecvate (Omega-3 în cantitate mare, Omega-6 în cantitate mică ).
- Trans: cele mai nocive grăsimi, asociate cu multe probleme de sănătate.
Atenție! Uleiul de pește nu trebuie să provină din crescătorii. Peștele trebuie să fie de dimensiuni mici, sălbatic și de captură, fără să conțină mercur. Nu orice ulei de pește oferă rezultate eficiente; uleiul trebuie procesat pe vapor, la scurt timp după capturare. Uleiul nu trebuie să aibă miros de pește, ci doar o savoare plăcută de lămâie sau portocală. Cel mai eficient este consumul de 10 ml de Omega-3 pe zi de ulei lichid, nu din capsule.
LIPIDE ȘI ROLUL LOR CA GRĂSIMI

GRĂSIMI SATURATE
- Caracteristici: Grăsimile saturate sunt tipuri de lipide care nu au legături duble între atomi de carbon din lanțul lor de hidrocarburi. Ceea ce face ca aceste grăsimi să fie solide la temperatura camerei.
- Surse: unt, brânză, untură, carne, ulei de palmier, ulei de cocos.
- Efecte: Determină creșterea nivelului de colesterol LDL („rău”), crescând riscul de boli cardiovasculare și accidente vasculare cerebrale.
GRĂSIMI TRANS
- Caracteristici: Grăsimile trans sunt obținute prin procesul industrial de hidrogenare a uleiurilor vegetale nesaturate, ceea ce le solidifică și le prelungește termenul de valabilitate.
- Surse: Produse de patiserie (croissante, foitaje, gogoși), margarină, biscuiți, prăjituri, torturi, popcorn pentru microunde, alimente prăjite din fast-food (cartofi prăjiți, pui prăjit).
- Efecte asupra sănătății: Induc inflamație cronică, cresc nivelul colesterolului LDL („rău”) și scad colesterolul HDL („bun”), risc cardiovascular, cerebral, obezitate și rezistența la insulină.

GRĂSIMI NESATURATE
- Caracteristici: Aceste grăsimi au una sau mai multe legături duble în lanțul lor de hidrocarburi și sunt de obicei lichide la temperatura camerei, fiind considerate mai sănătoase decât grăsimile saturate.
- Grăsimile se împart în acizi:
- Acizi mononesaturați (Omega-9 sau acid oleic)
- Surse: ulei de măsline, ulei de avocado, nuci (inclusiv nuci de macadamia), ulei de rapiță (canola), migdale și ulei de migdale, arahide și ulei de arahide, ulei de cătină, untura și alte grăsimi animale
- Acizi polinesaturați (Omega-3 și Omega-6)
- Omega-3 (EPA, DHA):
- Surse: somon, macrou, sardine, hering, ton, păstrăv, ulei de pește, ulei de ficat de cod, ulei de alge marine, ulei de in, semințe de chia, nuci, semințe de cânepă (nu ulei de cânepă), ulei de cătină,
- Rol: antiinflamator, antitumoral, antitrombotic, vasodilatator, antireumatic. Reduce inflamația, scade tensiunea arterială și protejează sănătatea inimii și a creierului.
- Omega-6:
- Surse: ulei din floarea-soarelui, ulei de palmier, ulei de cânepă, ulei de porumb.
- Efecte: inflamator, cancerigen, vasoconstrictor. Un consum excesiv de Omega-6 favorizează inflamația în organism și producerea de colesterol.
- Dieta omului modern este foarte bogată în acizi grași Omega 6.
- Produsele de origine animală au un raport de Omega 6 foarte mare.
- Pe termen lung poate agrava probleme circulatorii, manifestate prin senzația de mâini și picioare reci. Numai în cantități foarte mici, aceste grăsimi sunt benefice pentru organism.
SURSE DE GRĂSIMI SĂNĂTOASE
Nuci și semințe:
- Nuci – Bogate în acizi grași omega-3, proteine și fibre.
- Migdale – Bogate în vitamina E, magneziu și grăsimi mono- și polinesaturate.
- Semințe de chia – Bogate în acizi grași omega-3 și fibre.
- Semințe de in – O sursă excelentă de acizi grași omega-3 și fibre.
- Semințe de cânepă – Conțin un raport echilibrat de acizi grași omega-3 și omega-6.
- Semințe de susan – Bogate în grăsimi mono- și polinesaturate, proteine și calciu.
- Semințe de dovleac – Bogate în grăsimi sănătoase, magneziu și zinc.
- Nuci de macadamia – Conțin o cantitate mare de grăsimi mono- și polinesaturate.
Fructe oleaginoase:
- Avocado – Bogat în grăsimi monoinsaturate, vitamina E, fibre și potasiu.
- Măsline – Bogate în grăsimi monoinsaturate și antioxidanți.
Uleiuri vegetale:
- Ulei de măsline extravirgin – Bogat în grăsimi monoinsaturate și antioxidanți.
- Ulei de cocos – Conține grăsimi saturate, dar poate avea beneficii în cantități moderate.
- Ulei de avocado – Bogat în grăsimi monoinsaturate și vitamina E.
- Ulei de semințe de in – Bogat în acizi grași omega-3.
- Ulei de canola – Conține grăsimi mono- și polinesaturate, inclusiv omega-3.
Alte surse:
- Unt de arahide – Conține grăsimi monoinsaturate, proteine și fibre.
- Tahini (pastă de semințe de susan) – Bogat în grăsimi monoinsaturate, proteine și calciu.
- Cocos și produse din cocos – Conțin grăsimi saturate, dar pot avea beneficii în cantități moderate.
Importanța echilibrului între tipurile de grăsimi
Un aport echilibrat de grăsimi saturate, mono- și polinesaturate este esențial pentru menținerea sănătății. Consumul adecvat de acizi grași esențiali și reducerea grăsimilor trans și saturate poate ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare și la menținerea unei bune funcționări a organismului.
GLUCIDE
CE SUNT GLUCIDELE
Glucidele, cunoscute și sub numele de carbohidrați, hidrati de carbon, zaharuri sau zaharide, sunt cele mai numeroase molecule organice întâlnite în natură. Ele sunt esențiale pentru furnizarea energiei necesare organismului nostru.
Rolul Glucidelor în Alimentație
Glucidele au un rol crucial în alimentație, fiind principala sursă de energie pentru organism. Ele susțin funcționarea creierului, a sistemului nervos central și a mușchilor în timpul exercițiilor fizice. De asemenea, glucidele contribuie la metabolizarea grăsimilor și a proteinelor, fiind necesare pentru funcționarea normală a organismului.
Sursele de Glucide
Glucidele se găsesc într-o varietate de alimente, atât în formă simplă, cât și complexă.
TIPURI DE GLUCIDE
- Monozaharide
Glucide simple, zaharuri care conțin o singură moleculă. Cele mai cunoscute monozaharide sunt:
Glucoza
Fructoza
Galactoza
- Oligozaharide
Zaharuri care conțin două molecule. Cel mai cunoscut exemplu este zahărul alb rafinat, fabricat din trestie sau sfeclă de zahăr.
- Polizaharide
Glucide complexe care includ:
3.1. Amidon
3.2. Fibre Alimentare
a) Fibre Hidrosolubile
b) Fibre Insolubile

2.OLIGOZAHARIDELE
Oligozaharidele sunt o categorie de carbohidrați care conțin între două și zece unități de monozaharide legate între ele. Aceste zaharuri sunt mai complexe decât monozaharidele, dar mai simple decât polizaharidele. Oligozaharidele includ disacharidele, care sunt cele mai comune și importante tipuri de oligozaharide în alimentația umană.
Dizaharide
Dizaharidele sunt zaharuri care conțin două molecule de monozaharide legate printr-o legătură glicozidică. Cele mai cunoscute dizaharide sunt:
- Sucroza (zahăr de masă)
- Compoziție: Glucoză + Fructoză
- Surse: Zahărul alb rafinat, zahărul brun, siropul de arțar, trestia de zahăr și sfecla de zahăr.
- Lactoza (zahărul din lapte)
- Compoziție: Glucoză + Galactoză
- Surse: Lapte și produse lactate, cum ar fi brânza, iaurtul și smântâna.
- Maltoza (zahăr de malț)
- Compoziție: Glucoză + Glucoză
- Surse: Germeni de cereale, cum ar fi orzul încolțit, și produse care conțin malț.
Zahărul rafinat
Zahărul alb rafinat și zahărul brun sunt cele mai cunoscute exemple de dizaharide (sucroză) utilizate în alimentația zilnică.

3. POLIZAHARIDE
Sunt glucide complexe formate din lanțuri lungi de monozaharide legate între ele, care includ compuși precum amidonul. Amidonul, o polizaharidă esențială, se găsește în alimente precum:
3.1. Amidonul se găsește în:
• Cereale
• Leguminoase
• Tuberculi (cartofi)
• Rădăcini și bulbi
• Legume și fructe (banane, castane)
Amidonul furnizează energie pe termen lung prin descompunerea sa lentă în glucoză.

3.POLIZAHARIDE
3.2. Fibre Alimentare
Sunt un tip de polizaharide esențiale pentru sănătatea digestivă, care ajută la reglarea tranzitului intestinal. Acestea se împart în două categorii principale:
a) fibre hidrosolubile și
b) fibre insolubile.
a) Fibre Hidrosolubile
Fibrele hidrosolubile se dizolvă în apă, formând un gel care încetinește digestia și absorbția nutrienților. Aceasta contribuie la menținerea nivelului de zahăr din sânge și a colesterolului la valori normale, oferind totodată o senzație de sațietate mai lungă. Sursele bogate în fibre hidrosolubile includ:
• Mere
• Cireșe
• Pere
• Căpșuni
• Prune
• Legume
• Ovăz

3.POLIZAHARIDE
b) Fibre Insolubile
Fibrele insolubile nu se dizolvă în apă și ajută la adăugarea de volum materiilor fecale, facilitând trecerea acestora prin tractul digestiv. Aceste fibre sunt esențiale pentru prevenirea constipației și pentru menținerea regularității tranzitului intestinal.
Sursele bogate în fibre insolubile includ
• Fasole
• Orez brun
• Mălai
• Linte
• Mazăre
• Nuci
• Tărâțe integrale
• Cereale integrale
• Paste integrale
• Pâine integrală
• Semințe de chia
• Semințe de psyllium
O SARE MIRACULOASĂ ESTE SARE CELTICĂ CU 82 MINERALE

Sarea Celtică, cunoscută și sub denumirea de sare gri de mare sau sare de mare bretonă, este recunoscută pentru conținutul său bogat în minerale și oligoelemente. Aceasta sare este colectată tradițional în regiunea Bretania din Franța și este apreciată pentru calitățile sale unice.
Sarea Celtică Fina conține aproximativ 82 de minerale și oligoelemente, unele dintre acestea fiind:
Sodiu: Esențial pentru echilibrul fluidelor și funcționarea corectă a mușchilor și nervilor.
Clor: Ajută la menținerea echilibrului acido-bazic în organism și este component al acidului gastric.
Magneziu: Important pentru funcționarea normală a mușchilor și nervilor, susținerea sistemului imunitar și sănătatea oaselor.
Calciu: Crucial pentru sănătatea oaselor și dinților, coagularea sângelui și funcționarea normală a sistemului nervos.
Potasiu: Esențial pentru funcționarea celulară, reglarea tensiunii arteriale și echilibrul electrolitic.
Zinc: Vital pentru funcția imună, sinteza proteinelor și vindecarea rănilor.
Fier: Important pentru formarea hemoglobinei și transportul oxigenului în sânge.
Mangan: Participă la formarea oaselor și metabolismul carbohidraților și lipidelor.
Cupru: Ajută la formarea hemoglobinei și este implicat în multe procese enzimatice.
Sulf: Esențial pentru sinteza proteinelor și detoxifierea organismului.
Beneficiile Sării Celtice
Echilibrarea Electroliților: Datorită conținutului său de minerale, sarea celtică poate ajuta la menținerea echilibrului electrolitic în organism, esențial pentru funcționarea optimă a celulelor și organelor.
Susținerea Funcției Metabolice: Mineralele precum magneziul și zincul sunt esențiale pentru numeroase reacții enzimatice și funcții metabolice.
Hidratarea Optimă: Conținutul de minerale ajută la o mai bună absorbție și reținere a apei în organism, contribuind la hidratarea optimă.
Sănătatea Sistemului Nervos și Muscular: Mineralele precum magneziul și potasiul sunt esențiale pentru transmiterea impulsurilor nervoase și funcționarea musculară.
Îmbunătățirea Digestiei: Clorul prezent în sarea celtică contribuie la producerea acidului gastric, esențial pentru o digestie eficientă.
Detoxifiere: Sulful și alte minerale ajută la procesele naturale de detoxifiere ale organismului.
Sănătatea Pielii: Mineralele precum zincul și magneziul pot contribui la sănătatea pielii, având proprietăți antiinflamatorii și de vindecare a rănilor.
Este important să consumăm sare celtică în mod moderat, ca parte a unei diete echilibrate, pentru a beneficia de proprietățile sale fără a afecta negativ sănătatea.
FILTRU DE APA, AQUATOR MAXI ESTE DESTINAT
FILTRĂRII APEI DIN REȚEAUA PUBLICĂ

Poveste românească de succes
Filtrele pentru purificarea apei Aquator au apărut în anii ’90, când chimistul buzoian Adrian Costache a reușit, cu multă muncă, pasiune și talent, să producă un filtru ce va câștiga, patru ani mai târziu, medalia de aur la Salonul International de Inventică de la Bruxelles. Un alt moment decisiv în istoria acestui produs a fost dezvoltarea de echipamente de filtrare a apei pentru situații de război și calamități, conforme standardelor NATO. Specialiștii noștri, au reușit, printr-un efort de aproape 20 de ani, să dezvolte o gamă variată de produse, care se adaptează foarte bine la problemele de calitate a apei din România, atât cea din rețele publice, cât și cea din surse necontrolate (lacuri, surse subterane etc.)
De ce Aquator?
Motivarea juriului Salonului Mondial de Inventică de la Bruxelles, la acordarea Medaliei de Aur, a fost: „Filtrele Aquator utilizează blocuri poroase din cărbune activ și argint, care asigură o filtrare naturală a apei.
Tehnologia filtrelor Aquator combină incredibila capacitate de absorbție a cărbunelui activ cu capacitatea blocului solid microporos de a filtra selectiv particulele din apă.
Filtrele de apă Aquator filtrează mecanic nisipul, argila, rugina, sedimente și alte suspensii, algele, bacteriile și viermii microscopici și rețin chimic, prin absorbție, clorul activ rezidual de la clorinarea apei, metale grele, substanțe organice și alți poluanți chimici (pesticide, trihalometani, reziduuri petroliere etc.), precum și gusturile și mirosurile neplăcute, dar păstrează componentele naturale ale apei: oxigenul și sărurile minerale.
Elementul filtrant conține Argint Coloidal, care are un efect de dezinfecție al apei!
Sursa: https://www.shop.aquator.ro/